Buste van Erasmus

In 2009 wist het Erasmus Genootschap Gouda te bereiken dat de buste van Erasmus, gemaakt door de Nederlandse beeldhouwer Hildo Krop (1884 – 1970), in Gouda een passende locatie kreeg. 

Bedoeld voor het Erasmus Huis in Jakarta werd de buste na het uitroepen van de staat Indonesië teruggestuurd naar Nederland. Vanuit het depot van het Rijksmuseum Amsterdam werd de buste eind jaren ’60 geschonken aan een museum in Paramaribo, waar het na enkele jaren uit de museumtuin werd ontvreemd. De Goudse museumdirecteur Jan Schouten vond de buste terug als vogelverschrikker in de rijstvelden. Dankzij de Stichting Culturele Samenwerking tussen Nederland Suriname en de Nederlandse Antillen kwam de buste terug naar Nederland in de stad van de jeugd van Erasmus, Gouda. Aanvankelijk kreeg de buste een plek in de Goudse museumtuin, daarna aan de buitenmuur van de Agnietenkapel, pal achter een bushokje. 

Vanaf 27 oktober 2009 prijkt het beeld in de Willem Vroesentuin achter de Sint Janskerk. De buste staat nu op een roestvast stalen piëdestal van twee rechtop staande boeken, ontworpen door de Goudse kunstenaar en edelsmid Menno Meyer en kijkt uit op de Jeruzalemkapel, het Weeshuis en het beeld van de boekdrukker en goede vriend van Erasmus, Gheraert Leeu.

Met de verhuizing naar de Vroesentuin is voor deze buste van Erasmus hopelijk een einde gekomen aan een lange reis.